Vinterväglag


Under vinterhalvåret ökar risken för trafikolyckor. Vägarna blir hala och kantas av snömodd som det är lätt att sladda i. Allra bäst är att undvika bilen när det fryser till, men när du måste köra - kör försiktigt och smart!

Utsätt dig inte för risker i onödan. Håll koll på SMHIs varningar, och när det är riktigt svårt snöoväder, fundera en extra gång på om du verkligen måste iväg. Är du ändå tvungen, här är några råd till dig för att köra så säkert som möjligt:

  • Använd dubbdäck, och placera dina bästa däck baktill på bilen, där de gör mest nytta. Smalare däck får lika bra, eller bättre grepp än breda.
  • Var ute i god tid så att du har råd att köra långsammare
  • Håll avståndet! Då hinner du även uppfatta ledtrådar om underlaget från bilen framför.
  • Var försiktig med att byta fil när det finns snösträngar i vägbanan, (se bilden). Detsamma gäller omkörningsfilen på mitträckesvägarna, där saltet ofta inte verkat lika bra.
  • Ha startkablar, spade och bogserlina i bakluckan. Utifall att.

Om du får sladd:

  • Behåll lugnet.
  • Styr i sladdens riktning. Om bakänden på bilen går ut åt höger ska du ratten åt höger.
  • Bromsa mjukt och styr med små, lugna rörelser.

Vinterväglag kallas väglaget när det finns is, snö, snömodd eller frost någonstans på vägbanan. Förekomst av vinterväglag bestäms av den lokala polismyndigheten, men ska även bedömas av föraren. I Sverige ställs krav på att bilar och tunga fordon har vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars.

Snöar det kraftigt och är mörkt blir du lätt bländad av de egna strålkastarna av det reflekterande ljuset mot snön och det kan lätt misstolkas vägens sträckning. Har du godkända vinterdäck på bilen är risken att du kör fast på en vanlig väg ganska liten. Märker du att snön börjar ta i underredet och bilen börjar gå tungt trots att vägen är plan kan du testa med följande:

  • Accelerera dig ut ur situationen. Har du en framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven bil är det större sannolikhet att det fungerar än med en bakhjulsdriven bil.
  • Vagga dig ut, små rörelsen med bilen fram och tillbaka.

När det snöar mycket och kraftigt ser du inte vägmarkeringar eller vägkanter, vilket gör att du får förlita dig på plogningen. Tänk dock på att plogbilen kan ha överplogat vägen och kör du för långt ut riskerar du att sjunka ner i snön eller i värsta fall hamna i diket. Ta hjälp av plogpinnar som markerar var vägkanten finns för plogbilsförare. Du kan med hjälp av dessa få en uppfattning om hur bred en väg är även om den är överplogad.

Snösträngar

Där de flesta åker i körbanan bildas det spår i snön. I spåren kan greppet vara bra, men kommer du utanför spåren kan du tappa greppet helt. Därför bör omkörningar under dessa förhållanden undvikas.



Olika sorters halka

Frosthalka är när vägen är täckt av frost och inte av snö. Frosthalkan bildas när luftens fukt fryser på snöfria vägbanor. Denna halka är vanligast i gryningen och tidigt på morgonen efter en klar och kall natt. Även dimma och dimdroppar som fryser på vägen vid minusgrader kan ge frostavlagringar som skapar halka.

Ishalka bildas när underkylt regn, duggregn eller regn fryser till på en kall väg. Ishalkan inträder ofta plötsligt när fukt på en vägbana fryser och bildar en isskorpa på vägen. Ishalkan uppträder oftast då regn har passerat och följs av snabb uppklarning. Temperaturen i vägbanan faller då snabbt under noll grader och vattnet på vägbanorna fryser till is. Viktigt att veta är att temperaturen i luften fortfarande kan var över noll grader.

Ishalkan kallas även för blixthalka då den ofta inträder väldigt snabbt och att den ofta är nästan omöjlig att se. Andra namn är även isbark, glattis och svarthalka.

Man pratar även om fläckvis halka som bildas då smältvatten fryser till fläckvis nattetid. Även rester av gammal is och packad snö kan orsaka fläckvis halka.

Snöhalka inträffar när just snö faller på vägbanan. Även små snömängder kan ge halka. Snödrev är gammal eller ny snö som i kombination med vind kan driva ut på vägen och skapa halka.



Källhänvisning

WeatherPal (2012). Vilka olika slags halka finns det? (2015-02-13).

STR Service (2014). Körkortsboken. 25 upplagan. STR: Landskrona.

STR Service (2013). Du och jag i trafiken. 31 upplagan. STR: Landskrona.

Kristiansson, L. & Åhsblom, Å. (2009). Teoriboken. Upplaga 13. Liber: Stockholm