Forum

Forumindex > Har fått körkort > 1 vecka kvar!
1 vecka kvar!
10 May 2013 kl. 1:52 pm

Reg. datum: Apr 2013
Inlägg: 5 st

1 vecka kvar!

Idag är det fredag. På tisdag ska jag skriva upp. Sålänge jag inte blackout:ar pga nervositet kommer det gå.

På torsdag ska jag köra upp... Har en dubbellektion på månd och varmkörning innan provet på torsdag. Jag vet hur allt funkar och hur jag ska bete mig, problemet är att jag blir så nervös och osäker :s

Nån som har några sista tips?
13 May 2013 kl. 12:44 pm
Lars
Reg. datum:
Dec 2012

Hej, Lisa!

Försök att hålla dig lungn, du behöver inte alls känna dig osäker. Om det vet att du kan din sak.
Många tror att kontrollanten tar "hänsyn" till nervösitet, men detta är en myt och i själva verket är det tvärttom!

Kontrollanten bedömmer dig precis som en vanlig bilförare, och då ingår det att man ska kunna hantera en situation vare sig om man är nervös eller stressad.
15 May 2013 kl. 7:00 am
Reg. datum:
Apr 2013

Klarade teorin m 61 poäng! :)

Kör upp imorgon... Is i magen!
27 May 2013 kl. 9:56 am
lisa
Reg. datum:
May 2013

Klarade uppkörningen också! Allt på första försöket! :)

Körde kl 9 (=minimal trafik). Körde långt ifrån perfekt m flera småtabbar och väldigt ryckigt o nervöst. Men hon sa att eftersom jag inte var någon trafikfara och inte bröt några lagar eller regler var det ok. Hon uppmanade mig också att genast ge mig ut i trafiken och köra mycket för att få bättre flyt. Sagt o gjort, kör så ofta jag får låna bil. Det går än sålänge sådär, men bättre och bättre (lite ryckigt o motorstopp, men jag skyller på min sambos svårkörda bil).

Nu ska jag köpa min alldeles egna bil i veckan! :)

Mitt tips till er som ska köra upp, som lars har sagt. Ta det lugnt!! Lita på att du själv kan.
Var inte nervös innan, man får ett helt annat fokus när körläraren inte sitter bredvid, utan man måste tänka själv. Har du haft en bra lärare så vet du hur du ska hantera varje situation (hör fortfarande min lärares instruktioner i bakhuvudet i varje situation där jag känner mig lite osäker:) ).

PS. mitt körkort är supersnyggt i plånboken :D
27 May 2013 kl. 3:53 pm
Mikael
Reg. datum:
May 2012

Ett STORT grattis Lisa till att du klarade allt på första försöket!


Har du lust att dela med dig av hur du la upp ditt läsande, läste du bara körkortsboken eller hade du andra hjälpmedel som du kan dela med dig av? samt vad du fick göra på uppkörningen (inkl säkerhetskontrollen)?


Det är alltid lika roligt att få läsa om hur andra har gjort. Hoppas själv att man får sitta här ganska snart och skriva hur man själv har gjort, alltid kan det hjälpa någon :)

27 May 2013 kl. 7:27 pm
Lisa
Reg. datum:
May 2013

Berättar gärna. :)

Jag gick teorikurs samt ett par körlektioner när jag var 17. Nu är jag 24 liteav teorin kände jag igen, men framför allt var körningen lättare när man redan kört en del.

Teorin: Gick ingen kurs denna gången, köpte Bonniers trafikskola. Och gjorde massa tester (främst aSTRa, men googlade fram massa gratistester också), hade boken som stöd om det fanns nån fråga jag inte förstod eller kunde. Är bra att försöka förstå varför många lagar o regler finns och sedan tragla in datum/mm/siffror mm...

Uppkörning: Blev riktigt nervös innan. Hon bad mig kolla bromsar som säkerhetskontroll (fick totalt hjärnsläpp, men började berätta vad jag gjorde och då släppte det "nu pumpar jag tre gånger på bromspedalen, då ska den kännas stum. det gör den..." osv hehe :p).
Sedan körde vi ut från parkeringen och en kort snutt på motorväg - rondell - stor landsväg - vänstersväng - Liten landsväg - bostadsomr, backa runt hörn (tabbe nr 1: jag körde upp på trottoaren m framdäck, trots att jag tog massa tid på mig, fällde mer backspegeln och maskade) - sen vidare i bostadsomr (tabbe nr 2: hann köra en liten bit utan att fälla upp backspegeln igen) - lite stadstrafik (1 motorstopp :s här var jag ganska säker på att jag inte skulle bli godkänd) - tvåfilig rondell (här blev jag förvirrad av alla filer och råkade ta fel fil ut ur rondellen) - motorväg igen - och sedan parkera på trafikverket.
Hon plockade upp surfplattan innan vi kommit fram och jag var säker på att det inte gått. :) Men hon tyckte det gick bra :D Körde trafiksäkert osv. "Men det var ingen behaglig tur! Så ge dig ut och öva!" Hon syftade på att jag körde väldigt ryckigt och nervöst, men hon sa att hon förstod att jag var nervös.

Hade som sagt väldigt tur att få köra kl 9. Just den rutten vi körde var jag väldigt rädd för på lektionerna, landsvägen är jätteobehaglig, så den körde vi nån extra gång innan uppkörningen, vilket också var tur :)
27 May 2013 kl. 9:15 pm
Mikael
Reg. datum:
May 2012

Tack så jätte mycket för ditt svar, det är så härligt att läsa att inspektören kunnde förstå varför du körde så ryckigt. Annars har man läst på andra sidor att inspektören är väldigt petig och kuggar en för minsta lilla fel. Men nu bevisar du att det finns bra inspektörer som har en männsklig sida :)


Och jag tror att du kunde köra bra och inte utsatte dig eller någon annan för fara, så hon såg väl att det finns en duktig förare under all nervositet samt att du följde alla regler. Och vill också ha en tidig tid när jag ska köra, helst mellan kl 08.30-11.00 skulle passa mig utmärkt, då har man missat all trafik när alla ska till jobb/skola, och man är ute innan lunch ruschen börjar :)


Landsvägskörningen är jag inte orolig för då jag har kört mycket på landsväg, men har däremot slarvat lite när det gäller att övningsköra i stadstrafik, men ska nu på onsdag ta en dubbel lektion på körskolan för att lägga en lektion på stadskörning och sen ska vi träna lite på sånt som kan behövas gnuggas in lite extra, som t.ex säkerhetskontrollen..

28 May 2013 kl. 10:11 pm
Lisa
Reg. datum:
May 2013

Jaa, alla säger att de är jättepetiga, men är ju inget jag märkt... Sen är det svårt att sätta sig in i situationer som andra berättar om. Alla har ju olika referenser till hur en bra bilförare är. Jag körde m tre olika lärare sista veckan och de hade alla väldigt olika åsikter om hur jag skulle klara provet. Men jag hade tur, tror det finns de inspektörer som hade kuggat mig...

Bra, öva stadskörning! Är ju det som är klurigast.

Lycka till!


29 May 2013 kl. 4:25 pm
Micke
Reg. datum:
May 2013

Nu är det bokat, teoriprov samt körprov, klarade av körskolans "lilla uppkörning" utan en enda anmärkning. så i slutet av Juni gör jag teoriprovet, och i början av Juli ska jag göra mitt körprov :)


Gissa om man är taggad nu! :)

29 May 2013 kl. 4:36 pm
Lisa
Reg. datum:
May 2013

Gött! :) Fortsätt plugga o köra bara så du inte hinner glömma. Det kommer gå bra, ta det lugnt bara. Tänk framför allt på trafiksäkerheten, ligg hellre mer på bromsen än på gasen där det behövs(!).

Jag köpte bil idag, in liten opel! :D Helt underbar att köra, är fortfarande lite läskigt att köra själv dock... men det är bara att köra på. jippie :)
29 May 2013 kl. 4:37 pm
Lisa
Reg. datum:
May 2013

Du måste berätta här hur det går sen!
123